יש אנשים שחוששים להתאהב, להסתחרר ולאבד שליטה מרוב פרפרים.
אבל יש כאלה שסובלים מחרדה חברתית. מבחינתם יצירת זוגיות היא משימה כמעט בלתי אפשרית.
אז איך ניתן לקיים קשר בין בני זוג, כשאחד מהם או שניהם מתמודדים עם הימנעות וקושי חברתי על רקע של חרדה חברתית?
בן זוג דומה
לא פעם אנשים שמתמודדים עם חרדה חברתית, דווקא אחרי שעברו תהליך וצברו ביטחון, החליטו לפרק את הקשר הזוגי עם הפרטנר שדמה להם במובן זה, ומצאו זוגיות עם פרטנר בעל יכולות חברתיות גבוהות יותר.
ההסבר לכך הוא שהחיבור הראשון לא נבע מאהבה או משיכה אלא מתוך התאמה לאורח חיים מבודד ומנותק חברתי, שאינו רלוונטי יותר.
המתמודדים עם חרדה חברתית יעדיפו בחייהם בני זוג ביישנים כמותם, בידיעה שהם יסכימו לחיות אורח חיים מרוחק חברתית, וכך לא יצטרכו להתמודד בסיטואציות חברתיות "מאיימות".
לעתים בחירה כזו עלולה להוביל לתחושה של החמצה והתפשרות בבחירת בן זוג שאינו מלהיב או מרגש אותם - אבל נתפס כמתאים.
בחירה זו הופכת לא פעם את פניה לאחר תקופה, ומביאה לקושי מהותי בזוגיות, עד כדי פרידה.
בן זוג שונה
לעיתים מי שמתמודד עם חרדה חברתית בוחר דווקא בטיפוס שונה או הפוך ממנו - בעל הערכה עצמית וכישורים חברתיים. למה? כדי להיצמד לאזור הנוחות בזמן שבן הזוג עומד בפרונט במקומות שבהם הם מתקשים.
כך בן הזוג בעל הכישורים החברתיים "יישא בנטל" התקשורתי כלפי גורמים חיצוניים – כמו שיחות מול הבנק והמורה של הילד בבית הספר. הוא יהיה גם הגורם המקשר בסיטואציות חברתיות, כמו קבוצת חברים ויציאה לחופשות וטיולים.
קראו גם:
בן זוג כזה יאפשר תחושה של השתלבות חברתית ללא "המחיר" שנדרשים לשלם המתמודדים עם חרדה חברתית.
גם בחירה זו מעוררת לא פעם קושי ותסכול רב, לרוב אצל בני הזוג שאינם מתמודדים עם חרדה חברתית: הם נאלצים לשלם מחיר חברתי שלא מתאים לאופיים הפתוח.
תקשורת חיובית
מחקרים מצביעים על כך שגם במערכות יחסים זוגיות, מי שמתמודד עם חרדה חברתית חווה תחושה של ביקורת מבן הזוג. בנוסף, הם עצמם נוטים להעביר ביקורת רבה יותר בקשר הזוגי, ולהיתפס כשיפוטיים ולא מספיק תומכים.
המחקרים מראים גם שנשים שחוות חרדה חברתית מפתחות נטייה לתגובתיות קשה ולא מידתית כלפי ביקורת מצד בן הזוג. התנהגות זו עשויה להתחזק בעקבות רגשות שליליים, ולייצר מתחים וקשיים נוספים בזוגיות.
חרדה חברתית בזוגיות עשויה לייצר פערים בין בני הזוג ולהשפיע על אורח החיים האישי, הזוגי וגם המשפחתי. התוצאה: דעיכה של התקשורת, שהופכת להיות עם הזמן תמציתית, מה שעלול להוביל לפגיעה באינטימיות ובתחושת השותפות.
איך יוצרים שינוי?
החדשות הטובות הן שהקושי ביצירת מערכות יחסים בשל מופנמות, ביישנות קיצונית או חרדה חברתית הוא לא גזירת גורל.
ניתן ומומלץ לטפל בחרדה החברתית ולייצר שינוי מהותי - הן בתפיסת האדם את עצמו, בתחושת המסוגלות החברתית שלו – וגם בזוגיות.
תהליך שינוי אמיתי כולל ראשית הכרה בקושי, הבנה של מה שעומד מאחוריו, ובחירה להתמודד איתו, להעז ולעשות שינוי.
ד"ר צופי מרום, פסיכולוגית קלינית, המתמחה בהפרעות חרדה בדגש על חרדה חברתית, מרצה וחוקרת בתחום החרדה החברתית, יועצת לעמותת רקפת - המסייעת בהתמודדות עם חרדה חברתית