החופש בעיצומו, ואין כמו רגעים של שקט, רוגע ונוף כדי להרגיע את הסטרס.
נתנאל וילנר, רכז הדרכה במרכז סיור ולימוד שומרון בארגון אשכולות, מציע ארבע תצפיות רומנטיות ששווה להגיע אליהן.
המרפסת של המדינה
בין החיבור לשרון ולשומרון ניצבת לה מרפסת תצפית נפלאה הצופה על כ70% מתושבי מדינת ישראל.
קראו גם:
מהתצפית ניתן לראות מהארובות של חדרה (ומיטיבי הראייה יזכו לראות את אנטנת האוניברסיטה של חיפה) עד הארובות של אשקלון, דרך הערים הגדולות של גוש דן והנכסים האסטרטגים של המדינה – נמל תעופה בן גוריון, כביש 6, מפעלי תעשייה ומסילת הרכבת
במרחק של כמה דקות הליכה ניתן להגיע אל 'היפה והשמור במבצרי ארץ ישראל' – מנזר דיר קלעה. שם תוכלו להתרשם מהחומה העבה המקיפה אותו, האפסיס, כותרות עמודים, בית בד ומערת התבודדות שקטה.
איך מגיעים?
למגיעים מהמרכז: נוסעים על כביש 5 לכיוון מזרח, יורדים במחלף לכיוון פדואל-ברוכין, בכיכר ממשיכים ישר עד הפנייה ליישוב פדואל, משם המשך על פי שילוט.
תצפית הר קידה
בקצה המזרחי של גב ההר, בפאתי שכונה חדשה שזה עתה נבנית, ניצבת לה מרפסת תצפית שקטה ויפיפיה – מצפור הגלעד.
מהמצפה ניתן לראות את מדבר שומרון והבקעה במלוא הודם והדרם. מ
תחת עובר כביש אלון שנע בין מדרגה טבעית למלאכותית וחוצה את מדבר שומרון מהיישוב אלון בדרום עד צומת מחולה בצפון.
אפשר להיזכר בסיפורי המרדפים בעת מלחמת ההתשה, ולשמוע ולהתרגש עם השירים שנכתבו על אותם ימים (יש לי אהוב בסיירת חרוב, מרדף ועוד).
מקום מושלם לזריחה, ולקפה של אחר הצהריים.
לאוהבי מים – יש אפשרות לצעוד בשביל משמאל למצפור עד בור מים צלול ונקי עם סולם מברזל.
איך מגיעים?
למגיעים מירושלים – נוסעים על כביש 60 לכיוון צפון, למגיעים מכביש 5 – חוצים את אריאל ועולים על כביש 60 לכיוון דרום. משם ממשיכים עד צומת שילה, נכנסים לגוש היישובים, ופונים ימינה לכיוון דרך נוף גלעד עוברים את כל יישובי הגוש עד היישוב האחרון – קידה, פונים שמאלה עוברים את היישוב עד שלט חום 'מצפה נוף גלעד' שמעלה אותנו על דרך עפר טובה עד התצפית.
מצפה מואב בערד
בקצה המזרחי של ערד, באמצע מדבר יהודה, במקום הצופה על בריכות ים המלח מדרום וימת סדום מצפון, הוקם מצפה שקט ומיוחד הצופה מזרחה לכיוון הרי מואב הנהדרים.
במקום ניצב פסל של האמן יגאל תומרקין. הפסל, בצורת מטוס העשוי בטון וכלי נשק פגומים, הוצב במקום כזיכרון למבצע לוט - אחד המבצעים האחרונים בסוף מלחמת השחרור לכיבוש אזור ים המלח.
ניתן להגיע עם רכב עד המצפור, או לחילופין להחנות את הרכב במרכז העיר ערד וללכת לאורך טיילת מואב עד המצפור.
איך מגיעים?
למגיעים מכביש 6:
יורדים מכביש 6 במחלף שוקת, ועולים על כביש 31 לכיוון ערד. ממשיכים ישר עד שמגיעים את ערד, וחוצים את העיר עד הקצה המזרחי (אזור המלונות).
מומלץ להגיע בשעת זריחה לזכות לראות את גלגל החמה עולה, או לחילופין בשעת שקיעה קסומה.
תצפית ואדי אל מגור
בלב היישוב חוות יאיר במרחב נחל קנה, מעל יובל קטן הנשפך אל הנחל, ישנה מרפסת תצפית וטיילת מעץ מעל המצוק של ואדי אל מגור. במקום אפשר להרגיש כל השנה איך ההר ירוק תמיד לא רק בכרמל אלא גם בשומרון.
היישוב והמרפסת קרויים על שמם של לוחמי הלח"י, (שימו לב לשמות הרחובות, גם שמם המלא וגם כינויים במחתרת), והמקום פשוט מושלם כטבע שקט ומרגיע.
איך מגיעים?
מכביש 5 פונים בצומת גיתי אבישר לכיוון היישובים עמנואל-קדומים. עוברים את היישוב רבבה ומגיעים לכיכר, בה נפנה שמאלה לכיוון יקיר, נעבור את שער הכניסה לגוש היישובים ונפנה שמאלה וישר שוב שמאלה לחוות יאיר, נמשיך לרדת עם הכביש עד שנתעקל ימינה ונגיע אל כיכר על שמו של יצחק שמיר, ישנה חנייה מצד ימין.
נעקוף את בית הכנסת משמאל והגענו אל המרפסת הראשונה. אם ברצוננו לרדת לטיילת – המדרגות יובילו אותנו למטה.
במקום יש שירותים מסודרים.
מצפה לייבו
בשיפולי הר כביר, בחבל ארץ מדברי וקסום, בפתחת דרך מבוא השמש - נחל תרצה, הקימו נוער הבקעה מצפה לזכר הלוחם יהודה ליבוביץ שנפל בתקופת מלחמת ההתשה.
במקום ישנה מרפסת תצפית שצופה 360 מעלות, מהשומרון, לכיוון הר טמון וגדיר, אום זוקא והג'יפתליק.
סיפורי התנ"ך והקמת המדינה מתערבבים בשטח מולנו, ואין כמו שעות הדמדומים להגיע ולהתחבר לשקט של המדבר. במרחק נסיעה קצר, שוכנת חוות נוף גלעד, מקום חוויתי לילדים ומלמד למבוגרים.
איך מגיעים?
נוסעים על כביש אלון, כאשר בין היישובים חמרה ומכורה ישנו שלט ושביל עפר קטן שפונה מערבה – מצפה לייבו, נוסעים עד למרגלות התצפית ועולים 2-3 דקות ברגל לשם (רכבים גבוהים יכולים להגיע עד התצפית).
מצפור בית ציידא
המצפור נמצא בעליות לרמת הגולן, מעל מושב מעלה גמלא.
תצפית נהדרת ממנה אפשר לראות את צפון הכנרת, מצוק ארבל הבולט מעל המושבה מגדל, העיר טבריה - ואם נסתכל צפונה גם את העיר צפת למרגלות רכס הרי מירון.
המצפור יושב בקצה שמורת טבע "בית ציידא", עמק פורה בו מצאו עיר מקראית שבתקופתה הכנרת הייתה מגיעה עד אליה, ותושבי המקום נהנו והתפרנסו מדיג של מינים מיוחדים שחיו בימה, ועל כן נקרא המקום - דיג = ציד.
בשמורה אפשר לראות גם שתי לגונות יפות - הזאכי והמג׳רסה וכן נחל דליות, יהודה, ונהר הירדן הזורם מעמק החולה לכנרת.
איך מגיעים?
לבאים מדרום: נסיעה על כביש סובב כנרת, 92 שמתחבר אל כביש 869 עד המצפור.
לבאים מצפון: מגיעים מכיוון כביש 87 עד חיבור עם כביש 92 ועולים מזרחה על כביש 869 עד המצפור.