מפאת המקורות המשפחתיים שלי, חריף זה לא משהו שגדלתי עליו.
גיליתי את הקסם הזה רק בגיל מבוגר, ומאז אני טועמת, בזהירות, מערבבת, בודקת, לומדת, וממש נהנית לגלות את העושר והרובד שהחריפות מוסיפה למאכלים ולחוויה הקולינרית.
החומרים גורמי החריפות העיקריים הם הקפסאיצין (שבצ'ילי), פיפירין (שבפלפל שחור), אליצין (שום), והחומר החריף שבחזרת, וואסבי וצנון, שיש לו שם מסובך וארוך.
חריף, כידוע, הוא אינו טעם אלא תגובה להפעלה של קולטני החום בגוף באופן הדומה להפעלתם בעת חשיפה לחום. הפעלת הקולטנים הללו גורמת גם לשחרור אדרנלין. לאחר שחרורו נגרמת תחושת אופוריה קלה, לכן ניתן גם לומר שאכילת חריף מסבה לנו תחושת עונג זמנית.
חריף נמצא בבישולי עמים מכל קצוות תבל בצורות שונות בהתאמה לחומרי הגלם ותנאי המחייה. ברפואה העממית מיוחסות לצמחים החריפים תכונות של המרצה, חיטוי, ייזוע, אלחוש, עידוד הרזייה, הפגת גזים ועוד.
היום, לכבוד בעלי היקר שבבידוד, ולכבוד הפלפלים הנהדרים שקיבלנו השבוע בסל, החלטתי להכין מטבל חריף שמתאים לחומוס, לשדרוג תבשילים וסלטים, או סתם ככה למי שאוהב.
כדי להתאים את מידת החריפות גם אל היכולות שלי הוספתי שפע עלים ירוקים, אך מי שרוצה חריפות גבוהה יכול פשוט להקטין את הכמות שלהם במתכון (או להגדיל את כמות הצ'ילי).
חריף קייצי
הכמות : כליטר של רוטב
מה צריך?
5 פלפלי צ'ילי גדולים שלמים
1 ליים מגורען
1 חבילה פטרוזיליה
2 חבילות כוסברה
4 שיני שום גדולות קלופות
1 כוס שמן זית
1 כף מלח גס
1 כף כורכום
מה עושים?
טוחנים יחד את כל ברכבים בבלנדר
מאחסנים בקירור בצנצנת זכוכית
מוסיפים מעל חומוס או משתמשים כתיבול לתבשילים ולסלטים.
בתיאבון! ימים יפים!
ענת לשם, נטורופתית ND, תזונה במעגל החיים
חפשו אותי בפייסבוק