חג השבועות השנה מושך אותי לכיוון יוון. התגלגל אליי מתכון של קציצות קישואים יווניות מזוג חברים מעוררי השראה, יגאל זקן ואשתו אווה.
היא יוונייה מאתונה שבחרה לחיות את חייה בארצנו הקטנטונת. ושניהם יחד מנצחים על בר חברתי בהר אדר, מקום קטן צנוע שנותן מענה בעיקר לתושבי האזור למפגש והופעות קטנות.
קראו גם:
את המתכון ניסיתי ואימצתי, הוספתי לצידו צזיקי שאני כל כך אוהב, וסקורדליה, שזה ממרח/מטבל שום שמלווה כמעט כל ארוחה יוונית, שלישייה קיצית מקסימה.
מפה אפשר להרחיב את השולחן עם זיתים וסלט יווני כהלכתו. אפשר גם להוסיף דגים מטוגנים או בתנור. אני מציע לאזן את הארוחה במנות קלילות ולהיזהר מארוחה שכולה גבינות וחלב.
תוספת מקסימה שמומלצת בחום היא שקדים ירוקים. הם בשיאם עכשיו, שקים של שקדים ששווה להתייחס אליהם. כל מה שנדרש זה לפצח וליהנות בפשטות מתנובת הארץ. חג שמח.
קציצות יווניות של יגאל ואווה זקן (קולוקפטדס)
5-4 זוקיני/קישואים, מגוררים וסחוטים היטב
4 בצלים ירוקים, קצוצים דק
בצל יבש, קצוץ דק
צרור פטרוזיליה, קצוצה דק
צרור קטן של שמיר, קצוץ דק
10 גבעולי נענע, רק העלים, קצוצים דק
2 ביצים
120 גרם פטה מגוררת - עדיף קשה ועשירה
80 גרם קשקוול יווני או טורקי, או פרמזן או גבינה קשה אחרת שאוהבים
4 כפות קמח תופח
פלפל שחור
מלח - בזהירות, ורק אחרי הגבינות, טועמים ומשפרים טעמים
ההכנה:
מערבבים בקערה גדולה את כל החומרים, חשוב שלא יהיו דחוסים. מערבבים בעדינות, טועמים, משפרים טעמים.
יוצרים קציצות עגולות או חביתיות קטנות. אפשר בידיים, אפשר בשתי כפות (תלוי כמה התערובת נוחה לעבודה, תלוי בגבינות שבחרתם. לפעמים התערובת יוצאת רכה. במצבים כאלה השתמשתי במכשיר של פלאפל, כף קפיצית שמאוד מקילה את התהליך וגם שומרת על אחידות בגודל).
טובלים כל קציצה בקמח תופח, ומייד מעבירים למחבת חמה עם שמן ומטגנים עד זהוב משני הכיוונים. מעבירים לנייר סופג.
מגישים לצד צזיקי.
צזיקי
3 כפות גדושות לבנה (איכותית פשוטה ולא מתובלת)
1 גביע שמנת
2 גביעי יוגורט פשוט, עדיף 4.5% שומן
1 אשל
5-4 כפות גבינת סקי 9%-5%
2 כפות שמן זית
3 כפות חומץ
3 שיני שום (או לפי הטעם) כתושות
4-3 מלפפונים טריים קלופים, קצוצים דק או מגוררים בפומפייה
צרור נענע טרייה, רק העלים, קצוצים דק
2-1 כפיות נענע יבשה
מלח
מעט שקדים קלויים לקישוט בהגשה.
ההכנה:
מערבבים את כל החומרים במטרפה עד לקבלת קרם חלק, טועמים, משפרים טעמים. אפשר לשחק עם כמות המלפפונים. בהגשה מוסיפים מעל שמן זית איכותי, ואפשר גם שקדים קלויים.
זה מוסיף יופי וטעם ופריכות. אפשר להגיש בצלוחיות אישיות או בקערה גדולה עם מצקת.
סקורדליה
5-4 תפוחי אדמה קלופים ומבושלים עד ריכוך קל (לא פירה)
8 שיני שום
2 פרוסות לחם ללא הקרום, מושרות וסחוטות
חצי כוס שמן זית
חצי כוס חומץ (רצוי חומץ בן יין)
ההכנה:
מעבדים את כל החומרים במעבד מזון בחצי מכמות הזמן, עובדים בפולסים קצרים ומוסיפים את הזמן בפעימות עד לקבלת מחית כמו חומוס, גם במרקם וגם בהגשה.
צלחת קטנה עם שמן זית איכותי מעל, ואפשר גם פה לקשט בשקדים קלויים. זה מוסיף המון ונפלא יחד.