הם התמודדו עם קשיים סביב בנם בן ה-4 וחצי: התפרצויות זעם, הרס צעצועים, אלימות כלפי אחיו, שבירת טלפונים של ההורים, התנהגות קיצונית גם בבית וגם בגן – שם הגננת כבר הציעה לא לשלבו יותר במסגרת רגילה.
למרות ניסיונות אמיתיים של ההורים – כולל התייעצות עם אנשי מקצוע, מטפלים, מנתחת התנהגות וקלינאית תקשורת – הילד לא התקדם. הגננת, שמכירה את המערכת ואת הילד היטב, פנתה להורים בבקשה לפנות לאבחון דחוף. הילד לא דיבר כשהיה מתוסכל – אלא התפוצץ. במקרים קיצוניים אף עשה את צרכיו במקומות שונים בבית ובגן כאקט של מחאה.
המקום שבו לא שופטים – רק מבינים
ואז הם הגיעו אל אריה יוריש, מומחה לייעוץ והדרכת הורים, ומייסד מרכז “הצרכים במקומם”. אריה מביא איתו כמעט 30 שנות ניסיון בעבודה עם משפחות, ומעל 10,000 ילדים שפגש לאורך השנים. גישתו מבוססת על מודל התקשורת הייחודי שפיתח מבין, מתחבר, מוביל, שמוביל לשינוי עמוק – לא רק בילדים, אלא בהורים עצמם.
“בשונה משיטות שעובדות כמו ‘תיק לכל ילד’, כאן אנחנו מתחילים מהתחלה, בלי הנחות מוקדמות. כל ילד הוא עולם ומלואו”, מסביר יוריש. “הורים מגיעים עם המון כוונות טובות, אבל פעמים רבות משתמשים בכלים לא מדויקים עבור הילד שלהם. כלים שעובדים על ילד אחד – לא בהכרח יעבדו על אחר”.
שלושה מפגשים – מהפך אחד
כבר מהמפגש הראשון עם אריה, ההורים הבינו שהם צועדים בדרך אחרת. במקום להדביק תוויות (“הוא רק צריך תשומת לב”, “הוא לא שולט בעצמו”), הם התחילו להבין באמת – לעומק – את עולמו של הילד, את מנגנוני ההפעלה שלו, את הרגשות הסוערים שהוא לא מצליח לבטא במילים.
עם כלים מדויקים, שפה רגשית חדשה והדרכה צמודה, הם למדו כיצד להתחבר מחדש לבנם. איך לדבר איתו, להוביל אותו, לשקף לו, לאיים פחות – ולהכיל יותר, מתוך סמכות ולא מתוך חולשה.
כבר אחרי שלושה מפגשים, הגננת הרימה טלפון – הפעם כדי לשבח. “זה ילד אחר”, היא אמרה. “הוא הפסיק להרוס, הוא מדבר, בוכה, מבקש תמיכה – הוא פשוט חיכה שמישהו יבין אותו”. ההורים הנרגשים לא האמינו למהירות השינוי, ובמפגש הרביעי הם כבר סיכמו תהליך. קיבלו צידה להמשך – והמשיכו ליישם ולהעמיק.
מרכז “הצרכים במקומם” הוקם על ידי אריה מתוך מטרה אחת ברורה – להנגיש להורים ולמשפחות כלים מדויקים, מקצועיים ואנושיים לגידול ילדים. במרכז פועל צוות מקצועי שהוכשר אישית על ידי יוריש, ומיישם את מודל הצרכים במקומם - בעבודה עם משפחות בכל רחבי הארץ.
המודל, שזוכה להכרה גם בקרב אנשי מקצוע בארץ ובעולם, כולל רכיבים של הבנה עמוקה, בניית קשר רגשי מבוסס אמון, והובלה הורית שמבוססת על חיבור ולא על פחד או שליטה.
“היכולת שלנו לגעת בכל כך הרבה משפחות, נובעת מהבחירה לראות כל ילד וכל הורה כאילו זו הפעם הראשונה”, מסכם יוריש. “זה לא קסם – זו הקשבה, כבוד, ולמידה מתמשכת”.
מוגש מטעם: אריה יוריש הדרכת הורים