הפירות היבשים נתפסים בעיני רבים כנשנושים קלילים ובריאים שאפשר לחטוף חופשי על הדרך.
בפועל הדברים קצת יותר מורכבים.
3 צפייה בגלריה
פירות יבשים
פירות יבשים
פירות יבשים
(צילום: shutterstock)
כמובן שאם אתם מתלבטים בין תאנה מיובשת לעוגת שוקולד עם קצפת, די ברור מה עדיף מבחינה בריאותית. ועדיין, חשוב שתשימו לב איזה פירות יבשים אתם קונים וכמובן, כמו כל דבר שמכניסים לפה – באיזה כמויות אתם אוכלים אותם.
קראו גם:
פירות יבשים עוברים תהליך ייבוש שבמהלכו הם מאבדים כמויות גבוהות של מים. יחד עם תוספת הסוכר שמצטרפת אליהם בתהליך, מתקבל פרי-ממתק: בדרך כלל ב-100 גרם פרי יבש יש פי חמש קלוריות מאשר בפרי טרי.
מצד שני, פירות מיובשים הם בהחלט חלק מהתפריט היומי המומלץ, בדיוק כמו ירקות ופירות. התאמת תזונה אישית על ידי נטורופתים כוללת שילוב של פירות יבשים בתזונה ובטיפול - בתנאי שהם אורגניים. הם מכילים ריכוז גבוה של סיבים תזונתיים וויטמינים, וחלקם נותנים מענה בריאותי חשוב.
למשל:
שזיפים מיובשים: מסייעים בזירוז פעולת מערכת העיכול.
אננס מיובש: מכיל אנזים בשם ברומלין שמסייע בהפחתת גזים ובעיות במערכת העיכול.
ארוניה ברי וחמוציות טבעיות: מוכרות כיעילות לנשים שסובלות מדלקות בדרכי השתן, אבל לא רק. הן ניחנות בסגולות ריפוי גם במצבים של כאבי בטן, אבנים בכליות ובעיות בכבד.
3 צפייה בגלריה
מומלץ לשלב פירות מיובשים עם אגוזים או שקדים טבעיים
מומלץ לשלב פירות מיובשים עם אגוזים או שקדים טבעיים
מומלץ לשלב פירות מיובשים עם אגוזים או שקדים טבעיים
(צילום: shutterstock)
שורש ג'ינג'ר: משמש כתבלין בכל רחבי העולם וידוע בתכונותיו האנטי ויראליות. הודות ליתרונותיו הבריאותיים, במיוחד בימים אלה של צינון ושפעת, הוא נחשב לתרופה מהטבע. מצד שני, גינג'ר שנמכר כמיובש הוא עתיר סוכר, וגם בג'ינגר שנמכר כמופחת סוכר לא מומלץ.
גוג'י ברי: מכיל נוגדי חמצון ומשפרי ראייה, מגביר את המרץ ועוזר לגוף להתמודד עם מתח.
בננות מיובשות אורגניות: מעניקות אשלגן לגוף.
מומלץ לשלב פירות מיובשים עם אגוזים או שקדים טבעיים, לא קלויים ולא ממולחים או מסוכרים.
רמת השומן הבריא באגוזים ובשקדים, ממתנת את התגובה של הגוף לסוכר מהפירות המיובשים.
ומה המינון המומלץ? לא יותר מ-5 עד 10 אגוזים או שקדים בכל פעם.
זהירות, יש פירות מיובשים שמזיקים לבריאות:
פירות מיובשים שצבעם בוהק – הוסיפו להם צבעי מאכל כמו טרטרזין. יש מחקרים שמעידים כי טרטרזין מעלה את הסיכון לסרטן ומגביר את הסיכוי להפרעות קשב, לכן הוא אסור לשימוש בכמה מארצות אירופה.
3 צפייה בגלריה
אורטל ברובין-חן
אורטל ברובין-חן
אורטל ברובין-חן
(צילום: יאיר שגיא)
גם גופרית דו-חמצנית משמשת לעיתים לשיפור הצבע של הפירות המיובשים, אולם היא עלולה לגרום לכאבי בטן ולבעיות נשימה.
כמו כן יש שמשתמשים בשמן דקלים ליצירת ברק בפירות מיובשים. שמן דקלים מכיל כמות גבוהה של שומן רווי אשר עלולה להעלות את רמת הכולסטרול ואף לגרום למחלות לב.
לחלק מהפירות המיובשים מוסיפים כאמור סוכר או ממתיק מלאכותי שמטרתו לשפר את הטעם, מה שגורם לפירות המיובשים להיחשב מבחינה תזונתית לממתק שאין בו שום ערך בריאותי.
מומלץ לקנות פירות מיובשים שנמכרים בצורתם האורגנית.
אם אתם הרפתקנים, כדאי לנסות פירות מיובשים שעוד לא טעמתם כמו פירות הסמבוק השחור שמחזקים את המערכת החיסונית ויעילים נגד שיעול, ארוניה בר שמצויינת לדלקות חוזרות ונישנות בדרכי השתן והיביסקוס מיובש שמוריד לחץ דם.
אורטל ברובין-חן, נטורופתית N.D, רכזת תחום נטורופתיה ברשת כללית רפואה משלימה