"משבר הבריאות העולמי ולצידו המגמה הכלל עולמית של אימוץ אורח חיים בריא הפכה את המטבח למערכת אקולוגית הפועלת לשיפור בריאותנו ורווחתינו".
הדברים האלו נכתבו על ידי מומחים בתחומם אשר חקרו מגמות בתחום המטבח במאה העשרים ואחת במסגרת מכון המחקר של סיילסטון מבית קוסנטינו.
23 מומחים ומובילי דעת קהל בתחומיי האנתרופולוגיה, סוציולוגיה, תזונה טכנולוגיה, ארכיטקטורה וקיימות, ויותר מ-800 חזאי טרנדים ואנשי מפתח בתעשיית המטבחים ברחבי העולם לקחו חלק במחקר השואף לרכז באופן מקיף את המגמות הבולטות בתחום המטבחים נוכח משבר הבריאות העולמי.
עיקרי הדוח חשפו כי המציאות אותה אנו חווים, מאלצת אותנו עכשיו יותר מתמיד לשמור על בריאותנו. אנו חייבים להיות מודעים לנפשנו ולגופנו, ולאמץ הרגלים בריאים הן בזמן קניית המזון, הן בעת איפסונו והן בעת בישולו. לכל אלו ישנן השלכות על עיצוב המטבח ועל ההתאמות שעלינו לעשות על מנת להתאים אותו למטרה חשובה זו.
עוד לפני משבר הבריאות הנוכחי, העלו המומחים עובדות משמעותיות שחלו לאחרונה באורח החיים: 49% שינו הרגלי אכילה בשנים האחרונות, 41% צרכו פחות מזון מעובד, 31% מבשלים כהלכה ומשתדלים לא לאכול מאכלים מעובדים, 22% דואגים למקור המזון.
לפי המחקר, העניין באימוץ אורח חיים בריא שינה דפוסי אכילה מסורתיים, אם מסיבות של תזונה או עקב הדאגה הגוברת לאיכות ולמקור המזון. תפיסה זו הביאה לשינויים בקניית, אחסון והכנת המזון, בד בבד עם הכנסת דרכים חדשות לתכנון וארגון מטבחים.
משבר הקורונה הנוכחי ועימו הסגר שנכפה עלינו האיר בזרקור מיוחד את ההתעסקות הרבה של המשפחה סביב המטבח. המטבח הפך ללב ליבו של הבית כשהוא מהווה לעיתים מקום עבודה עבור ההורים, מקום הכנת שיעוריי הזום של הילדים וגם מקום מפלט לאם המשפחה להראות יצירתיות באפיית חלות בצורת מפתחות כדי שגם היא תוכל להעלות משהו ברשתות החברתיות. ואם לא דיי בכך הרי שבעקבות ההנחיות החדשות כולנו יוצאים קצת פחות למסעדות ויותר מבשלים ארוחות "הום מייד" טריות.
אורח החיים החדש, מעידים האדריכלים ומעצבי הפנים, משנה את הפרוגרמה האדריכלית של הבית ומעמיד את נושא הפונקציונאליות והמודולאריות בראש הרשימה בכל הנודע לעיצוב מטבחים.
מטבחים מודולריים, המסוגלים להתאים את עצמם לצרכיי הבית המשתנים, הם התשובה למציאות החדשה בה אנו חיים. זו כמובן מושפעת גם מהמודעות הסביבתית, מגמה אשר נמצאת בעלייה אף היא בתקופה האחרונה.
קראו עוד:
מודעות סביבתית בעיצוב המטבח קשורה גם לחומרים מהם מעצבים את המטבח- עץ, בטון, Dekton וגם לכאלו אשר בייצור שלהם הם מקדמים אג'נדה סביבתית ירוקה.
כמובן שגם לאורחות החיים שמאמצים לחיקם דיירי הבית ישנה השפעה ניכרת בתכנון המטבח. למשתנים כמו האם הם מפרידים את הפסולת שהם מיצרים, האם מקטינים את השימוש במים ובאנרגיה, האם רוכשים מוצרים טריים או בקופסאות שימורים וכדומה ישנה משמעות ניכרת.
הדיוק הזה כאמור משפיע על כיצד מעצביי המטבחים רואים את מטבחי העתיד שכן גם לאלו נוצר פתאום זמן ליצירת דברים שלא בהזמנה ולחשיבה מחודשת כאנשי מקצוע.