זה היה ביזנס משפחתי משגשג - בתחום הזנות. בשבוע שעבר פשטו כוחות גדולים של שוטרים על בתיהם של בני משפחה באזור המרכז, בחשד שניהלו רשת לסחר בנשים למטרות עיסוק במתן שירותי מין ועבירות הלבנת הון, וכל זה במחזור של עשרות מיליוני שקלים. כמה מ'כוכבות' הפרשה הן אימהות, שחשודות בתחזוק המשרדים וניהול הכספים של הרשת, בעוד שאחת מהן עסקה בזנות בעצמה.
מדובר היה ב'עסק' לכל דבר, שפעל בשיטתיות על פי חלוקת תפקידים מוגדרת: אנשי ניהול כספים, מענה טלפוני ללקוחות, תפעול מערך נהגים להסעת הנשים לבתי הלקוחות ברחבי הארץ תוך פיקוח על הקורבנות וגביית הכספים. 18 חשבונות בנק של המעורבים הוקפאו בעקבות המעצרים.
הסיפור החמור הזה מלמד עד כמה עסקי הזנות ממשיכים להיות פוריים ורווחיים גם בישראל 2024, למרות החקיקה בנושא. המקצוע הוותיק בעולם פשוט שינה מיקום: מהרחובות האחוריים של הערים - לאינטרנט.
מספר 2 בטלגרם
עד לפני שנים אחדות, כדי לשכור את שירותיה של יצאנית, היה ניתן להגיע לחוף תל ברוך בתל אביב, הבורסה ברמת גן שאירחה מספר בתי בושת, אזור התעשיה בפתח תקוה, תחנת הרכבת בבאר שבע, צומת ביל"ו ברחובות, מועדונים בחולון ובמפרץ חיפה ועוד מגוון אתרים ופינות חשוכות ברחבי המדינה. העידן הזה תם וחלף, לאחר שהזנות הפכה למצרך לא חוקי בישראל בשנת 2020, בעקבות חוק הקובע כי צריכת זנות היא עבירה מנהלית שעליה יושת קנס של 2,000 שקלים (על עבירה חוזרת - 4,000 שקל, ובמקרים חריגים של עבירות חוזרות, הקנס עשוי להגיע ליותר מ־70,000 שקל).
יחד עם זאת, המקצוע הוותיק בעולם לא נעלם בישראל, כיוון שהצריכה עצמה עברה לרשת האינטרנט ובאפליקציות ייעודיות. כך, כיום זנות הוא המצרך השני הנרכש ביותר בשירותי הטלגרם (לאחר סמים). גם בתי הבושת המפורסמים נסגרו לטובת חדרי חדרים בדירות ייעודיות או מלוניות על פי שעה, ועל כן מה שהיה גלוי ובמיקום גיאוגרפי ספציפי, הפך לסמוי ומסובך עוד יותר למניעה.
כיום, המשטרה אמונה לנסות ולאתר את אלו הצורכים זנות באופן לא חוקי, אך המשימה אינה קלה, כיוון שהיחידה שאמורה לעשות זאת היא מחלק המוסר של המשטרה – ויחידה זו אינה גדולה ורבת אמצעים. למעשה, עשרה שוטרים בלבד מסופחים למחלק המוסר, המשוייך ליחידה המרכזית בתל אביב (ראוי לציין, כי זהו מחלק המוסר היחידי בכל משטרת ישראל).
בכל בניין נורמטיבי
בראש מחלק המוסר עומד רפ"ק דוד חיימוב, שמספר: "יחידת מחלק המוסר אחראית על תחום הזנות, הימורים, קטינות, סרסרות וסחר בבני אדם. אנחנו אמנם יחידה קטנה, אבל רוב הפרשיות הן עם עוצמה ענקית – ואז כל מפלג התשאול יכול לבוא ולסייע לנו. ראוי לציין, כי תחום הזנות מחובר באופן ישיר גם להלבנת הון, כי הרי לא יוצאות חשבוניות על שירותים כאלה, ולכן לרוב מצטרפים גם גופים אזרחיים כמו רשות המיסים, ביטוח לאומי, משרד המשפטים ועוד".
האם כל מי שנתפס, כמו בני המשפחה שתפסתם בשבוע שעבר, נחשב לסרסור?
"מבחינה חוקית, כל אדם החי על ערכי אדם אחר העוסק בזנות עובר עבירה של סרסרות לזנות. גם הנהג שהסיע בחורה וקיבל סכום כסף הוא מבחינת החוק סרסור. זה יכול להיות מנקים, מאבטחים, זה שמפרסם את המודעה וזה ששומר עליה כשהיא הולכת לישון – כולם עוברים את אותה העבירה".
איך אתם מאתרים שירותי זנות?
"כל הפרסומים עברו לאינטרנט, הנשים נסחרות מפה לאוזן, משתמשות בדירות דיסקרטיות בכל עיר בארץ, מציעות שירותי עיסוי ודברים שמעבר. זו לא התקופה שבה הן היו מחלקות כרטיסי ביקור. כיום צריך מידע מודיעיני מבפנים, כיוון שהמשטרה לא יכולה להגיע לכל מלונית לפי שעה בישראל. מה גם שהנשים יכולות להיסחר בבניין מאוד נורמטיבי בכל עיר – ואף אחד לא יידע שיש דירה שכזו. בגלל שהמפעילים שלהן רואים אותן כסחורה, חלקן גם מגיעות כמו שירות עד הבית".
מה האינטרס של המפעילים באותו עסק משפחתי עליו פשטתם השבוע?
"המעורבים גרפו לכיסם הון עתק ונכסים רבים בעקבות הפעילות העבריינות. היקף הסכומים נאמדים בעשרות מיליוני שקלים, 18 חשבונות בנק הוקפאו, והכספים לכאורה הולבנו באמצעות רכישת כלי רכב יוקרתיים, עשרות בתים ונכסים נוספים".
האם ניתן לאפיין את צרכן הזנות הישראלי?
"אין אפיון. אלו גברים מכל סוגי האוכלוסייה, ומכל הגילאים, בכל סוג של דמוגרפיה ומכל מגזר. כל אדם מכל מצב סוציו־אקונומי יכול להיות לקוח פוטנציאלי, וגם תפסנו תיירים שבאו לנופש כדי לצרוך שירותים מסוג זה".
קראו גם:
מיהן הנשים שעוסקות כיום בזנות?
"מרבית הנשים מגיעות ממזרח אירופה. כך לדוגמה, מאוקראינה יש מספר גדול של נשים שעסקו בכך, ובעקבות המצב שם הן התפזרו לכל העולם. חשוב לציין שאנו לא בעידן שבהן נחטפו לכאן נשים והוחזקו בתנאי עבדות, כיוון שהשוק עבר שינוי. יחד עם זאת, יש את הניצול של נשים פגועות: יש להן בעיות כלכליות, אירוע טראומתי שעברו, והעבריינים מנצלים את זה כדי לנצל אותן שוב. רובן מגיעות ממצוקה לתחום הזה, וקשה להן מאוד לעזוב".
מי בעצם שולט בשוק הזנות בישראל?
"בעיקר יוצאי חבר העמים – בדיוק כמו המשפחה שתפסנו זה עתה. הם אלו ששולטים בשפה של הבנות, יותר קל להם 'לייבא' נשים ממזרח אירופה, וההיכרות המנטלית יותר קרובה. אבל אפשר למצוא גם נשים ממגזרים אחרים, כיוון שהקורונה דפקה את העסק. גם מאז המלחמה בישראל פחות בנות מגיעות מחו"ל. בעקבות גל האזעקות והפחד מהטילים, אלו שכבר פה - רק רוצות לברוח".
אוכפים? לא ממש
לפי נתוני המשטרה, מאוגוסט 2021 החלה עליה במספר הקנסות לצרכני זנות, שהגיעה לשיא בנובמבר 2021 עם 507 דוחות. אלא שמאותו חודש ניכרת ירידה. בשנה האחרונה עומד מספר הקנסות בכל ארץ על עשרות בלבד לחודש.
מתחילת 2022 אכיפת הזנות באמצעות קנסות מתבצעת כמעט אך ורק בת"א והמרכז, וגם שם נרשמה ירידה באכיפה. כמעט בכל החודשים, ממוצע הקנסות השבועי אינו עולה על מאה. לנוכח זאת, עולה השאלה אם חלוקת הקנסות הללו מהווה בכלל כלי הרתעה יעיל.