במלאות 20 שנה לפיגוע הטרור שקיפד את חייהם של המאבטח חוליו מגרם ז"ל ושל הנער גסטון פרפיניאל ז"ל, תושבים בכפר סבא מבקשים להנציח את זכרם: "כל עיר צריכה לשמר ולהנציח את הסיפורים האישיים של אלו ששילמו את המחיר הכבד ביותר כדי שכולנו נוכל לחיות כאן".
3 צפייה בגלריה
הפיגוע בקניון ערים. מי זוכר?
הפיגוע בקניון ערים. מי זוכר?
הפיגוע בקניון ערים. מי זוכר?
(צילומים: פרטי, שאול גולן)

המחבל זוהה

ביום שני, 4 בנובמבר 2002, בשעה 18:10, ניסה מחבל מתאבד להיכנס לקניון ערים בכפר סבא. בשל התראות שהתקבלו לביצוע פיגוע במקום, הוגברה בו האבטחה. המקום, שהוא קניון פתוח בעל כניסות רבות, אובטח באותה עת על ידי 24 מאבטחים, ואחד מהם זיהה את המחבל מנסה להיכנס אליו. הוא ניגש אליו במהירות תוך כדי צעקות אזהרה לעוברים ושבים, וכשהתקרב אליו, פוצץ המחבל את המטען. כתוצאה מהפיצוץ נהרגו שניים: המאבטח חוליו מגרם ונער בן 15, תלמיד תיכון מרעננה, גסטון פרפיניאל, ששהה בסמוך, שניהם עולים חדשים מארגנטינה. בנוסף, כ־70 בני אדם נפצעו, רובם נפגעי הלם. כשבועיים לאחר הפיגוע קיבלו אמו ובת זוגו של המאבטח תעודת הוקרה ממשטרת כפר סבא ומראש העירייה יצחק ולד ז"ל, על פעולתו לעצירת המחבל שהצילה חיי רבים.

3 צפייה בגלריה
חוליו מגרם ז"ל
חוליו מגרם ז"ל
חוליו מגרם ז"ל
(צילום: פרטי)

כעת, בחלוף 20 שנה, מבקשים תושבים בעיר שזכרם של שני ההרוגים לא יישכח. "קשה להאמין שהסיפור הטרגי הזה מצטרף לרשימת טרגדיות בלתי נלאית ויהפוך לסיפור נוסף שאף אחד לא זוכר, זה כל־כך חבל", אומר עו"ד שגיא קרמן מכפר סבא, "שני ההרוגים עוד לא הספיקו אפילו להתאקלם בישראל בצורה מלאה. גסטון היה בן יחיד להוריו, והוא זה שהניע אותם לעלות לישראל מטעמי ציונות רק כמה חודשים קודם לכן. יצא לי להכיר אותו לזמן קצר, שכן הוא הצטרף לקבוצת הכדורסל שלנו בכפר סבא, וגם ביום הפיגוע הוא היה בדרכו לאימון.
"עברתי לאחרונה באותה כניסה צפון־מזרחית של הקניון, וצרם לי מאוד לראות שאין כל זכר למה שאירע באותו ערב ארור. הדבר גרם לי לתהות – האם הנוער בכפר סבא מכיר בכלל את הסיפור? האם הוא מבין מה המשמעות של בן יחיד שמשכנע את הוריו לעזוב הכל ולעלות לישראל?".

3 צפייה בגלריה
גסטון פרפיניאל ז"ל
גסטון פרפיניאל ז"ל
גסטון פרפיניאל ז"ל
(צילום: פרטי)

אבל יש אנדרטה לנפגעי פעולות האיבה ואפילו יום זיכרון.
"יום הזיכרון לנפגעי פעולות האיבה חשוב ביותר. יחד עם זאת, אני חושב שכל עיר צריכה לשמר ולהנציח את הסיפורים האישיים של אלו ששילמו מחיר כבד ביותר כדי שכולנו נוכל לחיות כאן".
קראו גם >>>>>
מהי דרך ההנצחה הראויה לדעתך?
"פניתי לעיריית כפר סבא ולמחלקת החינוך בעניין, כדי שיציינו את הסיפור של גסטון ושל חוליו ז״ל בבתי הספר, ושבני הנוער יכירו את הסיפורים הללו. כמו כן, היה ראוי להוסיף שלט הנצחה בכניסה לקניון שינציח, יזכיר ויספר את הסיפור האישי של גסטון ושל חוליו ז״ל".
מעיריית כפר סבא נמסר: "נרצחי פעולות הטרור והאיבה בכפר סבא מונצחים באנדרטה לזכרם בבית העלמין נורדאו שבעיר. מדי שנה, ביום הזיכרון, מתקיים במקום טקס זיכרון לזכרם של הנרצחות והנרצחים, בהשתתפות בני משפחה והציבור הרחב".