זעם בקרב ראשי רשויות בשרון, ובראשן כפר סבא והמועצה האזורית דרום השרון: חרף ההתנגדויות של כפר סבא, רעננה ומועצת דרום השרון, אישרה בשבוע שעבר ועדת שרים לענייני תשתיות בראשות שר האוצר, ובהשתתפות שר הפנים משה ארבל את תוכנית המטרו לזרועות הצפוניות לכפר סבא ורעננה. גם הוד השרון נכללת במקטע זה.
קראו גם:
עיקר הזעם מופנה להתעלמות מהחלופה שהציעו להאריך את הקו עד מחלף אייל, ולא עד מושב גן חיים, כפי שאושר, שם גם ייבנה מתחם הדפו (המחסן התפעולי של המטרו) שיהיה בסמוך לכפר סבא.
הקווים שייבנו
אישור ועדת השרים מתייחס למקטע האחרון ברשת קווי המטרו (רכבת תחתית) העתידית בגוש דן – M1 צפון. אורך מקטע M1 צפון יהיה כ-28 ק”מ, והוא יחבר את תל אביב אל כפר סבא ורעננה, דרך הרצליה, הוד השרון ורמת השרון. על פי התוכנית, מערכת המטרו אמורה להצטרף למערכת הרכבת הקלה בגוש דן, הכוללת כבר את הקו האדום, שפועל ואת קווי הרכבת הקלה הנוספים הנמצאים כעת בשלבי ביצוע – הקו הירוק והקו הצהוב. לדברי הות"ל (הוועדה לתשתיות לאומיות), אישור התוכנית לקו מטרו M1 במקטע הצפוני, מתל אביב ועד רעננה וכפר סבא, הוא צעד משמעותי לפרויקט הרכבת התחתית של גוש דן, אחד ממיזמי התשתית הקריטיים במדינת ישראל. במהלך הדיון הנחתה ועדת השרים על המשך קידום התוכנית לבחינת הארכה נוספת של קו המטרו – עד למסילת הרכבת המזרחית, במטרה לספק מענה תחבורתי גם ליישובי השומרון, טירה והסביבה.
"פספוס היסטורי"
לפני כשלושה שבועות שלחו ראש מועצת דרום השרון, אושרת גני גונן, ראש עיריית טירה, מאמון עבד אלחי, וראש עיריית כפר סבא רפי סער, מכתב לשרת התחבורה מירי רגב, שבו הפצירו בה לקבל תוכנית חלופית שעליה עבדו במשך שנים, ולפיה, יש להאריך את קו המטרו עד למחלף אייל: "זו היא הזדמנות היסטורית, הזוכה להסכמה רחבה של ראשי הרשויות בשרון ובשומרון, לחיבור אמיתי ונגיש בין אזור הצפון והשומרון למרכז", כתבו, והוסיפו: "חלופה זו שאנו מציעים תאפשר חיבור בין המטרו ובין המסילה המזרחית, הצפויה לחבר בין הצפון לדרום, תוך עקיפת גוש דן. בנוסף הארכת קו המטרו והעברת הדיפו למחלף אייל תגדיל את היצע הנוסעים בצורה משמעותית ותנגיש לראשונה לתושבי השומרון תחבורה ציבורית, איכותית ומהירה למרכז הארץ. תחנת מחלף אייל תהווה 'שער מטרו' לשומרון. זוהי שעת כושר שלמדינת ישראל ולממשלה העומדת בראשה אסור לפספס".
התוכנית החלופית הייתה העתקת הדיפו, חניית הרכבות, מאזור מושב גן חיים, למחלף אייל. במשרד האוצר, מנגד, סברו כי שינוי התוכניות ברגע האחרון יביא לעיכוב של שנים במטרו ולכן החליטו לצאת לדרך בתוכנית המקורית. בהודעה של משרד האוצר נמסר כי "במהלך הדיון, הנחתה הוועדה, בראשות השר, על המשך קידום התכנית לבחינת הארכת קו המטרו עד למסילת הרכבת המזרחית, במטרה לספק מענה תחבורתי גם ליישובי השומרון, טירה והסביבה".
יש לציין, כי ביום האחרון להגשת הסתייגויות הוציאה שרת התחבורה מירי רגב מכתב למזכיר הממשלה יוסי פוקס בבקשה לבחון את האלטרנטיבה של ראשי הרשויות להארכת הקו עד לשומרון והעברת הדיפו הרחק מכפר סבא לצומת אייל. אלא שבדיון עצמו בממשלה רגב נעדרה.
"החלטה נחפזת"
ראש עיריית כפר סבא, רפי סער הגיב בחריפות להחלטה: "מדובר בפרויקט לאומי שעתיד לשרת את הדורות הבאים – ולכן לא ברורה הבהילות, לא מובן המירוץ לקבלת החלטות חפוזות ובלתי אחראיות, ולא ברור כיצד אפשר היה לדחות הצעה ישימה, שקופה, מוסכמת – מבלי דיון אמיתי. האם פקידי ממשלה מהתלים בשרים? האם מתקבלות כאן החלטות על בסיס שיקולים זרים ולא על בסיס טובת הציבור?".
לדברי ראש העירייה, "ההחלטה להקים דפו בלב שטח חקלאי, צמוד לבתי מגורים, היא טעות קשה שתשפיע לעשרות שנים קדימה. לא ניתן להרוס את השטחים הירוקים והמרחב הכפרי בשם נוחות בירוקרטית או אינטרסים נסתרים. אנחנו בעד מטרו, בעד תחבורה מתקדמת – אבל לא במחיר פגיעה חמורה באדם, בסביבה ובקהילה".
עוד הוא מדגיש, כי "נעתור לבג"צ ונמשיך במאבק יחד עם שותפינו, ראשי הרשויות בשרון, במגזר הערבי ובשומרון. צדק תחבורתי לא יכול להיבנות על עוול מקומי. כפר סבא לא תהיה הקורבן השקט של מהלך אטום וחסר אחריות".
גם ראש מועצת מועצת דרום השרון אושרת גני גונן הגיבה בזעם: "במחטף של הרגע האחרון עלתה להצבעה ההחלטה על אישור תוכנית המטרו החשובה, בנוכחות שני שרים בלבד. הדרישה שלנו בנוגע לעדכון תוכנית המטרו זוכה לקונצנזוס רחב ונדיר של ראשי רשויות מכל קצוות החברה- יהודים וערבים, מהערים הגדולות והמרחב הכפרי, המזוהים עם הימין ועם השמאל, דתיים, חרדים וחילוניים.
"החלופה אותה הצענו על פני התוכנית הנוכחית מגדילה את טווח המשתמשים במטרו במאות אלפי אזרחים, יוצרת קישוריות לתשתיות תחבורה מרכזיות ומהווה הזדמנות ראשונה מסוגה הן למגזר הערבי, למרחב הכפרי ולמתיישבי השומרון, לתחבורה ציבורית נגישה, איכותית, יעילה ומתקדמת. ההחלטה שהתקבלה בממשלה היא לא רק טכנית או נקודתית – היא הזדמנות שהוחמצה לדורות הבאים. לא נוותר במאבקנו לעדכן את תוכנית המטרו לטובת הציבור הרחב ואם צריך נעתור לבג״צ״.