מתחת לשולחנות: חלק מהורי תלמידי חט"ב רימון ברעננה טוענים כי היעדר מיגון לחלק נכבד מאוד מתלמידי החטיבה מביא אותם לידי סכנה מפני פגיעת טילים. לטענתם, הבעיה ידועה לכל הגורמים ולמרות פנייתם החוזרת ונשנית לעירייה ולמוסדות המתאימים טרם נעשה דבר. בשל "אזלת היד", לדבריהם, השביתו אתמול בבוקר (ראשון) ההורים את הלימודים למשך שעתיים.
4 צפייה בגלריה
חטיבת רימון רעננה. אין מיגון מספק
חטיבת רימון רעננה. אין מיגון מספק
חטיבת רימון רעננה. אין מיגון מספק
(צילומים: פרטי)
יניב ארליך אב לתלמיד בבית הספר מסביר: "בחטיבת רימון לומדים כ-650 תלמידים, וישנו מרחב מוגן אחד לכלל בית הספר בעל פתח אחד בלבד, שלא מאפשר לכל מאות התלמידים להכנס בתוך דקה וחצי אליו. כפועל יוצא נותרים מאות תלמידים, כמעט מחצית, בכיתות, ומתחבאים מתחת לשולחנות או שפופים על הרצפה בזמן אזעקות. ובל נשכח שרעננה הייתה די מטווחת בטילים בזמן האחרון.
"פנינו לעירייה עוד לפני מספר חודשים כדי שתביא לפתרון במצב. לצערנו, טרם נענינו בתשובה ראויה. אמנם העירייה מודעת לחומרת הבעיה, אך טענה כי לקראת ינואר במסגרת בינוי במקום היא תתן את המענה הראוי.
"לנו אין זמן לשחק בחיי ילדינו, אנחנו הצענו מספר פתרונות מיידיים לבעיה הדחופה, ובראשונה, רכישת מיגוניות לבית הספר, אפילו ביררנו עם ספקים, אך העירייה לא ששה לכך. בכל בתי הספר ברעננה יש מענה ראוי למיגון התלמידים, אנחנו, ותיכון מטרו ווסט נמצאים בפער במענה נרחב לבעיה. אנחנו לא מוכנים שחיי ילדינו יהיהו הפקר, ואנחנו דורשים פתרון, ולא משנה לנו מהו, מיידי לבעיה הזו".

4 צפייה בגלריה
הכיתות הלא ממוגנות בחטיבת רימון
הכיתות הלא ממוגנות בחטיבת רימון
הכיתות הלא ממוגנות בחטיבת רימון
(צילום: פרטי)

יש לציין בהקשר זה, כי האחריות וקביעת המיגון אינה נקבעת על ידי העירייה אלא על ידי פיקוד העורף שלו יש קריטריונים ברורים למתן מענה שכזה אותןם הוא מכתיב למשרד החינוך, ובהתאמה לרשות המקומית.
בהמשך למאבק ההורים פורסם מספר הטלפון של ראש העירייה חיים ברוידא לפניות בנושא, והוא במכתב שנשלח אליהם ביום שישי האחרון השיב: "בעקבות הפצת מספר הטלפון שלי לכל דיכפין, ופנייתכם אלי בנוסח אחיד, זוהי תשובתי: את בתי הספר במדינת ישראל לא בונות הרשויות המקומיות, אלא זה מגיע מתקציב משרד החינוך. בכל בתי הספר ברחבי הארץ, למעט קו העימות, המודל של משרד החינוך הוא בנייה של מרחבים מוגנים לסך שליש וכיום עד מחצית מתפוסת התלמידים. זה המצב בזיכרון יעקב, בנתניה, בהרצליה, בפתח תקוה, ברמת השרון, בהוד השרון, כפר סבא, בפרדס חנה ירושלים, חיפה תל אביב, בת-ים חולון, ראשון לציון ובפועל בכל מדינת ישראל.

4 צפייה בגלריה
שקי חול בבית ספר ויצמן בהרצליה
שקי חול בבית ספר ויצמן בהרצליה
שקי חול בבית ספר ויצמן בהרצליה
(צילום: לפי סעיף 27/א' לחוק זכויות יוצרים)

"למרות שמדינת ישראל/משרד החינוך היו אמורים בעת הזאת לקחת את האחריות להרחבת בניית מרחבים מוגנים לכלל התלמידים, עיריית רעננה היא הראשונה בארץ שהרימה את הכפפה ויזמה תוכנית אב רב שנתית מתקציבה למיגון כל מוסדות החינוך. עלויות המיגון של כל מוסדות החינוך, צפויים להגיע לכדי עשרות מיליוני שקלים ואולי יחצו את המאה מיליון. זה לא סכום שקיים היום בנמצא. בתקופת המלחמה כל הרשויות המקומיות נקלעו לגרעונות כספיים. גם בגלל הוצאות לא מתוכננּות או מתוקצבות, בגובה עשרות מיליונים, לטובת עיבוי הביטחון. לכן בלתי אפשרי לבצע את ההליך בשלב אחד, אגב גם לא בימי שיגרה.
"עיריית רעננה היא הראשונה שמיגנה בשנה האחרונה את כל גני הילדים העירוניים בעיר. אין תקדים לכך, למעט עיריּת תל אביב שגם טרם סיימה את ההליך. ברעננה מאות גני ילדים ועשרות מוסדות חינוך. בכמות כזו של מוסדות החינוך בעיר רעננה, המונה כ 100.000 תושבים, ברור לכל שלא ניתן לבצע מאסה כזו של מרחבים מוגנים.... המציאות של המלחמה נכפתה עלינו. אין בישראל אף לא רשות מקומית אחת, המסוגלת להרים בפרק זמן של שנה או אפילו 5 שנים בינוי של מרחבים מוגנים בכל מוסדות החינוך. את השיקול היכן להקדים ולבצע את המיגון במוסדות החינוך, קובעת הנהלת העיר על פי נתוני חוות דעת מקצועית".

4 צפייה בגלריה
חיים ברוידא ראש עיריית רעננה
חיים ברוידא ראש עיריית רעננה
חיים ברוידא ראש עיריית רעננה
(צילום: גיא סידי)

כאמור, בעיה זו של היעדר מרחבים מוגנים המכסים היא כלל ארצית. רק השבוע הורים מודאגים מהרצליה לקחו יוזמה ומיגנו בשקי חול את החלונות בבית ספר ויצמן, דבר שזכה לתהודה רבה בקרב תושבי הרצליה.
מעיריית רעננה נמסר: "נושא החוסר במיגון מוסדות החינוך הינה בעיה כלל ארצית מוכרת. המרחבים המוגנים בבתי הספר בכל ישראל נבנו בהתאם להנחיות של פיקוד העורף, בתיקצוב של משרד חינוך.
"עיריית רעננה פועלת לתיקון עוול של שנים ארוכות, והינה הרשות הראשונה בישראל שכבר הוציאה השנה לפועל תוכנית אב רב-שנתית להרחבת המיגון במוסדות החינוך מתקציבה העירוני, בעלויות הצפויות להגיע לכדי עשרות מיליוני שקלים. עוד יצוין כי עיריית רעננה הינה הרשות הראשונה בישראל, אשר מיגנה בשנה האחרונה את כלל גני הילדים העירוניים, והכל מהתקציב העירוני.
"לעניין חטיבת רימון, בהובלת העירייה, כבר בחודשים האחרונים הוגדל המרחב המוגן לתלמידי החטיבה, ובשבועות הקרובים, בכפוף לאישורי הוועדה המקומית ופיקוד העורף, ייפתחו דלתות נוספות במרחבים המוגנים הקיימים בבית הספר, וכן יוצבו מרחבי מיגון חדשים, למען שמירה על בטיחות התלמידים.
העירייה פועלת בהתאם לתוכנית האב, על מנת לבצע הגדלות של מרחבי המיגון במוסדות חינוך נוספים, ותפעל על מנת להעניק את הביטחון המירבי לתלמידי העיר".