תושבי רחוב דוד אלעזר, באמצעות משרד ענת בירן – עורכי דין, טוענים בפני ועדת הערר לפגיעה מהותית באיכות החיים והעמסה על התשתיות הקיימות.
תושבי רחוב דוד אלעזר ברעננה, המיוצגים על ידי עוה"ד ענת בירן ואינה טל, ממשרד ענת בירן – עורכי דין, הגישו שני עררים לוועדת ערר המחוזית מרכז, נגד החלטות הוועדה המקומית רעננה, בגין פגיעה קשה בזכות ההתנגדות ובעיקרון השקיפות בקידומו של פרויקט התחדשות עירונית רחב היקף שאישרה הוועדה המקומית ברחובות אלה.
מדובר בפרויקט אחד מכוח תמ"א 38/2 הריסה ובנייה מחדש לאורך רחוב דוד אלעזר ברעננה, שחולק לשלוש בקשות נפרדות להיתרי בנייה שהגישה החברה היזמית. שתי בקשות כבר אושרו בוועדה המקומית והשלישית טרם נדונה. שלוש הבקשות הן לתוספת משמעותית של כ-90 יח"ד בהכפלת גובה הבניינים הקיימים וצמצום קווי הבניין, הן נסמכות על הקמת חניון מאוחד לשלושת המגרשים, ונשענות על רחוב שכונתי צר ברוחב 10 מ' שהתנועה בו דו סטרית וכבר כיום הוא מתקשה לשאת את התנועה הקיימת.
העררים הוגשו בגין שתי בקשות להיתר בנייה שאושרו בוועדה המקומית רעננה לפרויקט, מצד בעלי הבתים הפרטיים שמצידו השני של הרחוב. האחת, ברחוב דוד אלעזר 1 פינת אחוזה 30, הינה להריסת מבנה מגורים קיים ובו 12 יח"ד ב-3 קומות, ולבניית בניין חדש בן 7 קומות מעל קומת קרקע ובו 30 יח"ד. הבקשה השנייה ברחוב דוד אלעזר 5-7, להריסת בניין בן 3 קומות ובו 24 יח"ד, ולבניית בניין חדש בן 7 קומות מעל קומת קרקע ו-59 יח"ד חדשות. הבקשה השלישית שטרם נדונה, היא ברחוב דוד אלעזר 9-11 שבו מתבקש להרוס בניין בן 3 קומות ו-24 יח"ד, ולבנות בניין בן 8 קומות מעל קומת קרקע ו-60 יח"ד חדשות.
התושבים המתנגדים, טוענים כי שלוש הבקשות הוגשו ב"שיטת הסלאמי", ללא השקיפות הנדרשת ומבלי לאפשר להם להשמיע קולם כראוי ולהגיש התנגדויות לפרויקט כמכלול. נטען, כי מדובר בפועל בפרויקט אחד משותף, למרות שהבקשות להיתר שכבר אושרו אינן משקפות זאת ואף מציגות תמונה לא מדויקת של התכנון, והדבר התברר רק מהבקשה השלישית שטרם נדונה. משכך, טוענים התושבים, היה ראוי לדון ולבחון את הפרויקט כמקשה אחת בראי התאמה לסביבה וכושר נשיאת התשתיות.
נטען, כי העמסת 90 יחידות דיור חדשות על הרחוב הצר יעמיס מאוד על התשתיות הקיימות ויפגע קשות בתנועה ברחוב, ומשכך באיכות החיים של התושבים. הבקשות כוללות הרחבה של 1.25 מטר בלבד לרוחב הרחוב בצד אחד באמצעות זיקת הנאה ולא בהפקעת שטח עבור דרך, כאשר הרחבה נוספת עתידית של הרחוב מצידו השני בלתי ישימה בשל הבינוי הקיים שם.
התושבים דורשים מוועדת הערר להשיב את הבקשות להיתר שאושרו לדיון חוזר ומאוחד בוועדה המקומית, גם עם הבקשה השלישית, לבחון את הפרויקט כמכלול, ולאפשר לתושבים להשלים טענותיהם במידת הצורך. מבוקש להורות לוועדה המקומית לבחון את הצורך בהגשת תב"ע לשלושת המגרשים תוך הפקעות משמעותיות משטח הפרויקט לטובת הרחבת הרחוב, או לאחד את שלושת המגרשים באופן שיאפשר הגדלת זיקת ההנאה ובינוי ידידותי יותר לסביבה. או לחילופין, התושבים מבקשים להורות על צמצום מהותי של תוספת הבנייה, הגדלת קווי הבניין והגדלה משמעותית של זיקת ההנאה הניתנת בחזית המגרש הפונה לרחוב דוד אלעזר.
קראו גם:
לדברי עוה"ד ענת בירן ואינה טל, ממשרד ענת בירן – עורכי דין, "ראוי לציין, כי התושבים אינם מתנגדים לעצם פרויקט התחדשות עירונית ברחוב דוד אלעזר, שיכלול תוספת חשובה של ממ"דים וחיזוק הבניינים בפני רעידות אדמה. אולם, אנו סבורים כי ראוי היה לדון ולבחון את הפרויקט כמתחם תכנוני אחד, ולאפשר להגיש התנגדויות בהתאם. כן היה ראוי לערוך איזון בין תוספת הבנייה הנדרשת לבין היכולת של הרחוב הצר לשאת זאת, ולבחון את ההשלכות המהותיות על הסביבה הקרובה. לו הוועדה המקומית היתה בוחנת את הפרויקט כמכלול, היא היתה מגלה שנדרשת הרחבה משמעותית של הכביש הצר, שינוי אופן הבינוי ואף צמצום היקפי הבנייה שאושרו".