"ביום שבו ייעלמו הדבורים מן העולם למין האנושי יוותרו רק ארבע שנים לחיות", אמר אלברט איינשטיין.
בימים אלה, כשברחבי העולם מציינים את יום הדבורה העולמי, שחל כל שנה ב-20 במאי, יש לנו הזדמנות מצוינת להביט על היצירה המופלאה הזו של הבריאה. להבין עד כמה היא חשובה עבורנו ומה אנו יכולים לעשות על מנת לאפשר לה להמשיך להתקיים לנוכח ההיעלמות המואצת של דבורים בעולם.
קראו גם:
הדבורים מאביקות את היבולים החקלאיים שלנו, בין אם זה פירות או ירקות. קשה מאוד לראות כיצד ייצורם יכול להתקיים ללא פעילות ההאבקה של דבורים שמאפשרת זאת.
מעבר לתרומתם הקריטית לייצור מזוננו, הרי שיש לעבודת האבקה של הדבורים ערך כספי ניכר. בישראל לבדה מעריכים שהן מאביקות יבולים ששוויים כ-3.5 מיליארד שקל בשנה. בעולם כולו מדובר ביבולים בשווי מאות מיליארדי דולרים.
הדבורים גם מאביקות אין ספור פרחים, עצים וצמחים בטבע. בלעדיהן היה המגוון הביולוגי המדהים שבו אנו חיים נעלם במידה ניכרת. הן גם תורמות לבריאות הכוללת של האדמה, הצומח, האוויר שאנו נושמים והמים שאנו שותים.
אך לצערנו בעשורים האחרונים ישנה ירידה תלולה במספר הדבורים בעולם עד כדי חשש ממשי לקיומן. הסיבות מגוונות ועדין לא מובנות במלואן, אך ניתן למנות כמה מהן, כמו שימוש נרחב בקוטלי חרקים שפוגע גם בדבורים ; שימוש בקוטלי עשבים שמכחיד את מקורות המזון שלהן ; עיור מואץ והרס הסביבה הטבעית שלהן ; זיהום הסביבה ועוד.
אז בפעם הבאה שאתם רואים דבורה כדאי להתייחס אליה אחרת, כחברה וידידה. כאחת המאפשרת את קיומנו על פני האדמה וכשותפה חשובה בקיום הבריאה.
וכן, ניתן גם לעזור לה!
איך? קבלו 7 עצות מעשיות:
להפסיק או לפחות לצמצם במידה ניכרת את השימוש בחומרי הדברה, קוטלי עשבים וקוטלי חרקים
להשאיר חלקים בגינה עם צמחיית בר
לזרוע פרחי בר בגינה, ברחוב ובגינות העיר
לנטוע עצי צוף במרחב הציבורי
ניתן להכין "בית מלון לדבורים" וכך לעודד אותן לשהות אצלכם בגינה ולעזור במלאכת האבקת הפירות והירקות
ללמוד על הדבורים, לקרוא עליהן ואולי יום אחד, תרצו גם אתם לגדל כוורת אצלכם בגינה או בבית (בהתאם לתקנות בישוב שלכם)
כאשר אתם נתקלים בנחיל דבורים – אל תהרגו אותן! ניתן להתקשר למגן דבורים אדום ואחד המתנדבים או המתנדבות המסורים שלהם יבוא אליכם בהקדם בכדי לפנות את הנחיל.
גדעון בכר, יו"ר עמותת תושבים משפיעים במודיעין הפועלת להגנה על הטבע, הסביבה והאקלים