מחר יצויין יום החומוס הבינלאומי, וזאת סיבה מספיק טובה כדי לציין כמה עובדות מפתיעות על המאכל הכל כך פופולרי:
בשפה העברית שמו של גרגר החומוס הוא חימצה ושמו המלא של הצמח 'חמצה תרבותית'.
מנת חומוס טרי מכילה עד 400 קלוריות בלבד וזה כולל את הטחינה. ארוחה הכוללת צלחת חומוס בגודל המקובל בתוספת שתי פיתות יכולה להגיע לערך של 800 – 1,000 קלוריות.
בשנת 2010 נקבע שיא גינס לצלחת החומוס הגדולה בעולם על ידי השף רמזי שווירי מלבנון שהגיש 10,452 קילוגרם של חומוס על צלחת קרמיקה בקוטר 7.17 מטרים, שיא גינס חדש כשלעצמו.
קראו גם:
נכון לשנת 2020, בישראל אוכלים כ-40 אלף טונות של חומוס בשנה.
היקף גידולי החומוס בארצות הברית גדל ב-53% מאז שנת 2013, ותופס כיום שטח של כחצי מיליון דונם.
גרגרי החומוס עתירים בחלבון, סיבים תזונתיים, ברזל, סידן, אבץ, נחושת ומנגן, חומצה פולית וחומצות אמינו.
כ-90% מהישראלים נוהגים לאכול חומוס; כמחציתם (45%) אוכלים חומוס יותר מפעם בשבוע; 30% מהם (כמעט שליש) מעדיפים לאכול בחומוסייה.
על פי הערכות הישראלים מוציאים מעל 500 מיליון שקלים בשנה על חומוס בחומוסיות בלבד.
בשנת 2008 איימה לבנון לתבוע את מדינת ישראל על ניכוס החומוס במרמה. נשיא התאחדות התעשיינים הלבנונית, פאדי עבוד, טען שישראל משתמשת בשם 'חומוס' בצורה לא חוקית.
הסופר מאיר שלו סבר כי החומוס הוזכר כבר בתנ"ך כאשר בועז מציע לרות המואביה במגילת רות: "וַיֹּאמֶר לָה בֹעַז לְעֵת הָאֹכֶל, גֹּשִׁי הֲלֹם וְאָכַלְתְּ מִן הַלֶּחֶם, וְטָבַלְתְּ פִּתֵּךְ בַּחֹמֶץ". עם זאת, השאלה הנצחית בדבר מי המציא את הממרח הממכר תישאר כנראה ללא מענה.
החומוס עשיר בחומצת אמינו שמכונה טריפטופן שמעלה את ייצור הסרוטונין במוח ומשפיע על מצב הרוח שלנו. לכן אל תתפלאו על הפעמים שבהן מנת חומוס טובה, במיוחד עם חברים, שיפרה לכם את מצב הרוח.
בליל קיץ חם בשנת 2005 פרצו אלמונים למחסני קיבוץ עינת ונמלטו עם 75 טון גרגרי חומוס.
המקרה נרשם בין דפי ההיסטוריה כשוד החומוס הגדול.