הסלון הישראלי עבר אבולוציה מואצת – מהימים שבהם היה פונקציונלי בלבד ועד היום, כשהוא מורכב מחלל מעוצב בקפידה ומשלב סגנונות שונים ומגוונים. סלונים רבים מושפעים ממגמות עיצוב בחו"ל, ועם זאת מצליחים להישאר נאמנים לרוח, לתרבות ולאקלים הים תיכוני.
תכנון הסלון מושפע כמובן מאוסף התרבויות שמאפיינות את הישראליות שלנו, אבל גם ובעיקר מהפתיחות של הישראלים לקבל את החדש והשונה מעבר לים. נסיעות מרובות לחו"ל חשפו את הישראלים למגוון עשיר של סגנונות, וזה עוד לפני שהזכרנו את החשיפה הבלתי פוסקת למגמות עיצוב, דרך הרשתות החברתיות ואמצעי התקשורת השונים.
בשנים האחרונות אנחנו עדים לעיצובים אקלקטיים, שמשלבים בין הכפרי לאורבני, בין המזרח למערב, בין התעשייתי לרומנטי, בין ה"וינטג'" למודרני, ועוד. שילובים אלה, כאשר הם מבוצעים היטב, מצליחים להוסיף עושר ומורכבות למראה הבית. השאיפה הכללית הייתה, והיא עדיין, ליצור חלל מאוורר, נעים ונינוח, מלא באור טבעי ועם קשר הדוק אל החוץ – אך יותר מכל, חלל הקשור בטבורו לתרבות הארצישראלית, שנשענת על ערכי המשפחתיות והכנסת האורחים.
הכל הולך
אז מה, בעצם, מאפיין את הסלון הישראלי? בדרך כלל הוא מלא רגש ואופי, ומשלב מגוון של חפצים בעלי ערך סנטימנטלי – בין אם אלה רהיטים שעברו מדור לדור ושיש מאחוריהם סיפור או היסטוריה משפחתית, או מזכרות שנאספו במסעות ברחבי העולם ושמזכירים חוויות שעברו בעלי הבית.
עם זאת, הסלון עבר, כאמור, אבולוציה: הסידור המסורתי שלו – ספה תלת מושבית + ספה דו מושבית + מזנון תואם – נעלם לחלוטין, והוחלף בשתי ספות תלת מושביות שמוקמו זו מול זו, עם שולחן גדול ביניהן. גם הסידור הזה, בתורו, נעלם והוחלף בסידור חופשי, כשהחוק היחיד הוא: אין חוקים! הכל הולך. הסגנון הוא חופשי, אישי, נטול תכתיבים ומסגרות. עוד ספה ועוד כיסא, כורסה, שזלונג, הדום, שטיח – הכל בכל מכל.
קראו עוד:
שיבה למקורות
ואז באה הקורונה וטרפה את כל הקלפים. תקופת הסגר בבית, עם הילדים שלומדים בלמידה מקוונת והמבוגרים שעובדים ב'זום', גרמה לכולנו להרהר שוב בעיצוב הסלון ובסוגיות תכנוניות הקשורות אליו.
הקורונה החזירה לסלון הביתי מונחים כמו פונקציונליות, גמישות ושיבה למקורות. תפיסות כמו כל המוסיף גורע: להתמקד במעט וטוב יותר. עיצוב שהוא על זמני ולא גחמה, עיצוב שנולד מצורך אמיתי ולא רק מהצורך להצטלם טוב ברשתות החברתיות.
אז שאלנו את המומחים: מהם הקווים הבולטים בסלון החדש? איך מעצבים סלון כשהמגיפה כאן, והיא מאיימת להישאר? הנה מה שהם ענו:
פשטות - אחרי עשור גועש שכלל שפע גירויים ו"רעש ויזואלי", נראה כי הסלון החדש מסתמן כהרמוני ומדויק יותר.
צורות רכות ומעוגלות - הקווים המעוגלים והרכים, שהיו פופולריים בשנות השישים, חוזרים לככב בספות ובמערכות הישיבה. אלה מסתמנים כטרנדים מסקרנים במיוחד, שישפיעו רבות על עיצוב הבית כולו.
עבודות יד - ערכים של ייצור מקומי ועבודת יד מעידים לא רק על איכות גבוהה של המוצר, אלא גם מחזקים יסודות חברתיים ואנושיים. מגמת ה'קראפט' קושרת את רמתם הגבוהה של אמני העיצוב העכשווי עם רעיון הקיימות, שהוא אחד מהעקרונות הבולטים בשנת 2020.
חומרים טבעיים – בהמשך לרעיון הקיימות, חומרים מהטבע הפכו בחודשים האחרונים לא רק לטרנד, אלא לדרך חיים. החוץ חוזר אל תוך הבית, לא רק בצמחים ירוקים אלא גם בריהוט מחומרים טבעיים כמו רטאן, פשתן ועץ, שיוצרים סביבות פנים שאי אפשר להישאר אדישים מולן.