לפני 20 שנה הייתי מכורה למתוקים. אמרתי לעצמי שאני בסך הכל אוהבת מתוק, אבל האמת היא שהגוף שלי היה מכור.
אכלתי מתוק כמה פעמים ביום. אם הייתה לי עוגה במקרר, לא נרגעתי וכל שעה הכנתי קפה כתירוץ ליישר עוד פרוסה.
כשהייתי עצובה, עצבנית, לחוצה, בודדה, עייפה או משועממת, פניתי לפסיכולוג שקוראים לו ד"ר מתוק.
קראו גם:
אבל ה"פסיכולוג" הזה לא באמת עזר. הוא רק סימם אותי לזמן קצר, ומיד שוב הרגשתי את הרעב ואת החשק למשהו מתוק נוסף - ובכמות גדולה יותר. ואל כל ביס התווספו גם רגשות אשמה, כעס על עצמי ומראה שלא ממש אהבתי.
הסגר השלישי שהחל השבוע מכניס את חלקנו לרכבת הרים דוהרת. תחושת המחנק בבית, הקשיים הכלכליים, העבודה והלימודים מול מסכים, מגבלת הקילומטרים ותחושת חוסר השליטה במצב, גורמים לנו לחפש נחמה בדבר הכי זמין: משהו מתוק.
יש קול פנימי שאומר לנו שמגיע לנו משהו מנחם ומפנק, מעין "מרגיע אישי" שירומם לנו באופן רגעי את מצב הרוח. "קחי פרוסת עוגה. היה לך יום קשה. מגיע לך".
איך יוצאים מהלופ?
מבקרים בגוגל. תמצאו שם מאמרים מעלפים על נזקי הסוכר. אתם מוזמנים לרשום לעצמכם כמה תובנות באותיות גדולות. אפשר גם לתלות על המקרר. כשהמוח מפוקס בנזקים של המתוק הוא יעצור את האכילה המוגזמת.
מחליטים בנחישות. ערכו רשימה של המחירים שאתם משלמים על אכילת מתוקים מוגזמת, ומולה: הרווחים במידה ותפחיתו בהם. כל בוקר תזכירו לעצמכם מה החלטתם ולמה. זכרו: הכל מתחיל בראש – והכל תלוי בכם.
משמיעים את קולות הנגד. בא לכם משהו מתוק? תשאלו את עצמכם מה עוד בא לכם: להיות בריאים ורזים יותר, להרגיש קלילים, להיכנס לג'ינס שאתם אוהבים, ללכת בלי להתנשף, להתכופף בלי להתאמץ, להרגיש אנרגטיים ולחיות חיים של חופש.
ואז תבחרו בין שתי האפשרויות.
מחליטים וחותכים. יש אנשים שמעדיפים להפחית סוכרים בהדרגה, ויש כאלו שמתאים להם לחתוך לגמרי.
אם קשה לכם להפסיק אחרי חתיכת עוגה קטנה או שתי קוביות שוקולד, וזה גורם לכם להתנפלות ולחיסול המתוק בלי אבחנה, אז תחתכו. אל תרשו לעצמכם את הטעימה הקטנה שפותחת את הסכר.
מפחיתים ומדייקים. נסו לראות מה קורה לכם כשאתם מפחיתים את אכילת המתוקים.
דייקו את מה שמתאים לכם. אם אתם מסוגלים לטעום קצת בלי להתפתות, תחליטו על המינונים. למשל, חתיכת עוגה או מנת גלידה מפנקת פעם בשבוע.
מוצאים תחליפים. אמצו תחליפים למתוק המזיק – באמצעות מתוק בריא ומזין. למשל: שניים-שלושה פירות ביום. פרוסת לחם שיפון מלא עם ריבה 100% פרי ומעט טחינה או דבש או סילאן טבעי.
תמר מג'הול עם אגוזי מלך או שקדים לא קלויים. יוגורט ביו ללא סוכר עם פרי טרי חתוך ומעט אגוזים או שקדים.
דייסת שיבולת שועל עם חצי כוס חלב סויה או שקדים וחצי כוס מים בתוספת מתיקות קלה של דבש, סילאן טבעי או מייפל טבעי.
שייק ירוק שמכיל ירקות ירוקים וגם פירות יער, בננה ותפוח ירוק.
מתחילים מהסופר. נקו את הבית מהגורמים שמחלישים אתכם. הרי חפיסת השוקולד, העוגה והוופלים לא קפצו לעגלה שלכם בסופר, אתם הכנסתם אותם בידיעה שהם יחלישו ויפילו אתכם.
ברגע שהיד נשלחת למדף המתוקים – תזכירו לעצמכם מה יהיו התוצאות. הפכו את הבית לחממה מרגיעה שאין בה מוקשים.
הופכים לשגרירי בריאות. קחו על עצמכם את תפקידי השגרירים בבית, שמנחילים ערכים של תזונה נכונה לכל בני המשפחה.
ברגע שכל המשפחה תתגייס, תשיגו עוד שלב חשוב בניצחון.
זזים. פעילות אירובית עוזרת בוויסות רמות הסוכר בדם וגם גורמת לשחרור אנדרופינים שמשרים תחושה טובה.
שלבו אותה בלו"ז ואל תוותרו עליה גם בימי הסגר.
שותים מים. רגע לפני שאתם נוגעים במדף עם המתוק, שתו כוס מים.
לעיתים תחושת הצמא שתחלוף תרחיק את התשוקה למתוק. אם לא, העדיפו משהו בעל ערך תזונתי.
ענת ברוש, מנטורית ומנחת קבוצות אימון מחשבתי לירידה במשקל